Rusya ile Türkiye arasındaki Tahıl Koridoru Anlaşması’nda son durum nedir? Tahıl Koridoru Anlaşması’na ne oldu?
Tahıl KoridoruAnlaşmada son durum nedir merak edilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan dün şunları söyledi: RusyaRusya lideri Putin’e bir günlük ziyarette bulundu Rusya Türkiye’nin geri çekildiği tahıl anlaşmasına ilişkin konuşan Erdoğan, anlaşmanın devamı için Putin’in iki şartı olduğunu açıkladı. Rusya Tahıl Koridoru Anlaşması’nda son durum nedir? Tahıl Koridoru Konsensusuna ne oldu? Ayrıntılar burada…
RUSYA VE TÜRKİYE İLE YAPILAN TAHIL KOROOROR ANLAŞMASINDA SON DURUM NE?
Dün Rusya’nın Soçi kentinde Putin’le bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin değerli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Putin, tahıl koridoru anlaşması için satış sonucunda gemilere para transferi ve sigorta yapılmasını şart koştu.” dedi. sözlerini kullandı.
“Rusya’nın iki özel talebi var. Biri Rusya tarım bankası Ziraat Bankası’nın SWIFT sistemine bağlanması. Şu anda Rusya bankaları yaptırımlar nedeniyle SWIFT sisteminin dışında. Bildiğiniz gibi bu ülke 120-130 milyon ihracat yapıyor.” Yılda tonlarca tahıl satılıyor Sayın Putin “62 yıldır satıyorlar. Satışın devamı için iki şeyin gerçekleşmesi gerekiyor. Birincisi satış sonucunda parayı almaları gerekiyor, ikincisi ise nakliye için kullanılan gemilerin sigortalanması gerekiyor. Gemilerin Avrupa veya diğer limanlara eşya taşıyabilmeleri için sigortalanması bir kuraldır. Yaptırımlar nedeniyle İngiltere merkezli.” “Sigorta şirketi gemileri sigortalamıyor. Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarıldığı için para transferi yapılamamaktadır. Her ikisinin de mümkün olmasını Ruslar sağlıyor.” dedi.
“BATI, RUSYA’YA FARKLI BAKIŞ AÇIYOR”
Erdoğan, açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Şimdi Birleşmiş Milletler biraz geriden başlayan bir pozisyon aldı. Türkiye Süreci her zaman katkılarıyla bir noktaya getirdi. BM Genel Sekreteri Gutteres, 28 Ağustos’ta gönderdiği mektupta doğrudan Rusların istediği gibi değil, SWIFT işleminden kaynaklanacak bir aracı mekanizma önermişti. Sigorta konusu üzerinde de çalıştıklarını söylediler. Sayın Putin’in Soçi’ye gitmesi öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı. “ABD ve Birleşmiş Milletler, hayat kurtaran tahıl girişimine arabuluculuk yaptıkları için Türkiye ‘ya minnettar olduğunu anlatıyor. . Ancak Batı, hem SWIFT olayı hem de sigorta açısından Rusya’ya çok farklı bir bakış açısı sergiliyor.
TAHIL KORİDOR ANLAŞMASI NEDİR?
Rusya’nın çekildiği tahıl anlaşması hakkında Rusya lideri Putin ile konuşan Erdoğan, Putin’in anlaşmanın devamı için iki kuralı olduğunu açıkladı.
Sayın Putin, farklı bakış açısı nedeniyle şu anda “bana yönelik eylemlerini yerine getirmiyorlar, yapmadıkları için de bu konuda onlarla ortak çalışma yapmayacağım” diyor. Tahılın yüzde 44’ü Avrupa’ya gidiyor. Yüzde 14’ü Afrika’ya gidiyor. Sayın Putin, “Avrupa zaten bana düşman. Avrupa sözlerini yerine getirmediği sürece bu konuda adım atmayacağım” diyor. Ancak şimdilik 6 ülkeye 1 milyon ton tahıl göndermeyi düşündüğünü söyledi. “Bu konuyu Katar’la birlikte tartışalım” dedi.
“KIBRIS’TA BİZİ ALDATMAYA ÇALIŞIYORLAR”
(Afrika’da darbeler) Afrika ülkelerinde bir durum var. Öte yandan diriliş içinde olan ve direnen ülkeleri susturmak, durdurmak için adımlar atan ülkeler de var. Mesela İngilizlerin tutumu… İngilizlerin Rusya ile nasıl ilişkileri olduğunu biliyoruz, tam tersi. Bir yandan Kıbrıs’ta bizi tuzağa düşürmeye çalışıyorlar. Sayın Putin’le de bu konuyu görüştük. Rusya’nın Kıbrıs’ta ofis açılması konusundaki tutumu, Kıbrıs’a ilişkin gelişmeler ve son dönemde tahıl koridoruna ilişkin gelişmeler TürkiyeBölgenin ağırlığını her haliyle hissettirir.
Kerkük meselesiyle ilgili olarak hem Dışişleri Bakanım Hakan Fidan hem de istihbarat birimlerimiz konuyu yakından takip ediyor. Çalışmaların yakından takip edilmesi, hem Irak Başbakanı Sayın Sudani ile yapılan görüşmeler hem de muhataplarıyla yapılan görüşmeler sonucunda Kerkük’te şu anda nispeten sakin bir atmosfer hakim. Dışişleri Bakanım Hakan Fidan’a ve MİT Lideri İbrahim Kalın’a da durumu yakından takip etmeleri gerektiğini söyledim. Dışişleri Bakanım Hakan Fidan’ın dün İran’da yaptığı açıklamalar neticesinde bugün itibariyle hava sakin görünüyor. Konuyu takip ediyoruz. Bölgenin huzur ve huzuru için Kerkük’ün yapısını bozacak faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Kerkük’ün yapısını bozacak her türlü eylem Irak’ın bütünlüğünün bozulması anlamına geliyor. Türkmen vatanı Kerkük yüzlerce yıldır farklı kültürlerin barış içinde yaşadığı bir coğrafya olmuştur. Bu coğrafyanın huzur ve bütünlüğünün bozulmasına izin vermeyeceğiz.
“ÜLKEMİZİ ÖNEMLİ BİR DOĞALGAZ ÜSSÜ HALİNE GETİRECEĞİZ”
(Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılması) Sayın Putin’le görüşmemizde elektrik konusunu başka başlıklar altında ele alıyoruz. İktidarın eserlerini ülkemiz üzerinden Avrupa’ya ve dünyaya ulaştırmak için farklı projeleri hayata geçireceğiz. Türkiye’de kurulacak doğalgaz merkeziyle hem enerji iletimi hem de fiyatlandırma konularında ilerleme sağlanacak. Ülkemizi güç üssü haline getireceğimizi söyledik ve bunun için gerekli altyapı ve fiziki imkanları sağlıyoruz. Son yıllarda yaptığımız yatırımlarla ülkemizi bölge için değerli bir doğal gaz üssü haline getireceğiz. Türkiye’yi önce bölgenin, sonra küresel enerjinin merkezi yapma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Enerji diplomasisinde elde ettiğimiz başarılarla Doğu Akdeniz’de Türkiye olmadan adım atılamayacağını kanıtladık. Artık doğalgaz alanında yaptığımız anlaşmalarla ülkemizi güç üssü haline getiriyoruz. Kazan-kazan esasına göre sürdürdüğümüz Türkiye-Rusya güç bağını ülkelerimizin yararına sürdürme kararlılığındayız.