İsrail’de Yargı Düzenlemesine Karşı Protestolar Devam Ediyor
TEL İsrail’de, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon, tartışmalı yargı düzenlemesinde Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini azaltacak yasa tasarısını Meclis Genel Kurulu’na sunmaya hazırlanırken, protestolar ve sivil itaatsizlik hareketleri gün boyu devam etti.
Göstericiler, trafiğin yoğun olduğu saatlerde İsrail bayraklarıyla tren istasyonlarında toplandı. İsrail polisi bazı istasyonların girişlerini kapatarak seferleri engelledi.
Protestocular İsrail genelinde gün boyunca yolları ve birçok otoyolda uzun araç kuyruklarını kapattı.
Tel Aviv, Batı Kudüs ve Hayfa gibi şehirler başta olmak üzere ülke genelinde onlarca noktada düzenlenen gösterilere onbinlerce İsrailli katıldı.
Tel Aviv’deki gösterilere müdahale
Göstericiler, akşam saatlerinde yargı düzenlemesine karşı protestoların simgesi haline gelen Tel Aviv’deki Kaplan Caddesi’ndeki Hükümet Konağı önünde toplandı.
Yaklaşık bin kişilik bir kalabalık, Tel Aviv’in ana arteri olan Ayalon Otoyolu’nu kapattı ve yolda alev aldı. İsrail polisi TOMA, atlı birlikler ve güç kullanarak göstericileri uzaklaştırdı.
İsrail basınında yer alan haberlere göre, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir bölgeye geldiğinde göstericiler “terörist” sloganları attı. Yol, yaklaşık 2,5 saat sonra trafiğe açıldı.
İsrail polisi, akşam saatlerinde Kaplan Caddesi’nde göstericilerin üzerine TOMA ile müdahale etti ve göstericilere atlı birliklerle müdahale etti. Polisin müdahalesi sonucu yaralanan göstericilere İsrail sağlık ekipleri müdahale etti.
Ülke genelindeki protestolarda 60 kadar göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.
Öte yandan yüzlerce gösterici Tel Aviv’den Kudüs’e yürüdü. Yürüyüşü düzenleyenler, amaçlarının ülkeyi çöküşten kurtarmak olduğunu belirterek, Kudüs’e ulaşmalarının yaklaşık 4 gün süreceğini belirtti.
Ertelenen yargı düzenlemesi
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olma gibi değişiklikleri içeriyor.
Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini açıklamış ancak 2023-2024 bütçesinin TBMM’den geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı. Mayısın sonu.
Netanyahu koalisyonu ile muhalefet arasında yargı düzenlemesi müzakeresinin ardından hükümet, geçtiğimiz günlerde yargı düzenlemesi kapsamında yeniden düğmeye basmıştı.
Hükümet, 10 Temmuz’da Meclis’te yapılan ilk oylamada Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak “makuliyet” adını verdiği yasa tasarısını kabul etmişti. Yasanın yürürlüğe girmesi için Meclis’teki üç oyu da geçmesi gerekiyor.
İsrail basınında yer alan haberlere göre, Yargıtay’ın hükümetin kararlarını “kamu yararına hizmet etmediği, çıkar çatışmasına yol açtığı” gerekçesiyle bozma yetkisini ortadan kaldırmayı amaçlayan “akla yatkınlık” yasa tasarısı, “mantıksız” olduklarının bu hafta ikinci kez oylanmasıyla Meclis’e getirilmesi planlanıyor. Netanyahu hükümetinin karşıt protesto hareketi, hükümetin bu adımına karşı 18 Temmuz Salı günü ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri düzenleneceğini duyurdu.
İsrail’de Netanyahu hükümetinin yargısal düzenlemesine ve diğer sağcı politikalarına karşı çıkan protesto hareketi, 6 aydır ülke genelinde gösterilerine devam ediyor.
İsrail ordusundaki savaş pilotları, denizaltı subayları ve seçkin komando birliklerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce yedek asker de, Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesini sürdürmesi durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini açıkladı.